tiistai 5. toukokuuta 2015

Analyysi: Mikä mursi KTP:n tuskan maalinteossa?

KTP nappasi vaasalaisten kustannuksella ensimmäisen liigavoittonsa. Loppunumerot 3-2 eivät täysin vastaa kenttätapahtumia tai maalipaikkoja, mutta yhden maalin voitosta saa saman verran sarjapisteitä kuin selvänumeroisemmasta voitosta.

Vielä on turhan aikaista spekuloida onko KTP saanut nyt kokonaan karistettua hyökkäyspeliin liittyvät ongelmansa, mutta VPS-ottelussa oli nähtävissä paljon hyvää. Ensinnäkin avausmaali syntyi jo heti seitsemännellä minuutilla. Se vapautti ja loi uskoa KTP:n otteisiin entisestään.

Avausmaalissa Tamas Gruborovics osoitti minkä tähden hän on viimeistellyt liigassa yli 60 maalia. Vaikka heinäkuussa 31 vuotta täyttävä keskikenttämies ei koskaan ole ollut joukkueensa pisin pelaaja, on hän silti yksi sarjan parhaista pääpelaajista. Hän osaa ajoittaa täydellisesti tulonsa keskityspalloihin ja hypätä niihin oikea-aikaisesti.

KTP otti pelin haltuunsa ennen kaikkea aktiivisuutensa ansiosta. Joukkue pelasi selvästi vähemmän alakerran kautta, ja nyt palloa saatiin toimitetuksi paitsi keskikentälle, myös hyökkäykseen. Huomattava ero edellisiin otteluihin oli siinä, että kohdepelaajana toimivalla Samuli Kaivonurmella oli muitakin vaihtoehtoja jakaa palloa kuin alaspäin. Malliesimerkki hänen vahvasta suojauspelaamisestaan saatiin KTP:n kolmannessa maalissa, kun Valeri Minkenen pelasi rajaheiton Kaivonurmelle, joka pystyi suojauksen jälkeen jatkamaan pallon eteenpäin taustalta murtautuneelle Ilari Äijälälle, jolla ei ollut vaikeuksia laittaa palloa reppuun.

KTP:n aktiivinen ote ja nopea keskikentän ylittäminen sai vaasalaisten keskikenttätyöskentelyn näyttämään erittäin heikolta. Kun KTP oli suoraviivaistanut hieman pelityyliään, joutui myös vastustajan puolustuslinja vaikeuksiin. Avausjaksolla KTP:llä oli kolme, neljä laadukasta maalipaikkaa VPS:n yhtä vastaan.

Vaikka VPS pääsi toisella puoliajalla tasoihin, edelsi sitä tilanne, jossa pallo kävi yli rajojen. Kolme KTP:n pelaajaa lakkasi pelaamasta odottaen avustavan erotuomarin rajaheittoliputusta, ja siten keskityspallo pomppi onnekkaasti Jordan Seabrookille. Monien mielestä Seabrook oli tilanteessa paitsiossa, mutta näin ei kuitenkaan ollut.

KTP:n 2-1-johtomaali syntyi kotkalaisten onneksi tasoituksesta vain muutamaa minuuttia myöhemmin eli johto-osuma tuli niin sanotusti kreivin aikaan. Tilannetta edelsi KTP:n erinomainen hyökkäys, jossa Kaivonurmi täräytti pallon poikkipuuhun. Minkenen haistoi vastustajan puolustajan vajaaksi jääneen purkupallon ja laukoi pallon hallitusti vasempaan alakulmaan.

KTP:n hyökkäyspelaaminen oli aiempiin otteluihin nähden selkeämpää, määrätietoisempaa ja kaikista oli myös nähtävissä, että jokaisella kentällä käyneellä pelaajalla oli suuri halu voittaa ottelu.

VPS:n kavennusmaali 3-2:een syntyi myös varsin erikoisesta tilanteesta, jossa avustava erotuomari oli nähnyt pallon osuneen Josh Mulvanyn käteen. Rangaistuspotkutuomiossa auttoi vahvasti myös se, että vaihdosta tullut VPS-laituri Loorents Hertsi huusi selväsanaisesti pallon käyneen KTP-pelaajan kädessä.

Seuraavaksi KTP pelaa kaksi otteluaan aidosti vieraissa ennen pääsyään Arto Tolsa -areenalle. IFK Mariehamn ja Inter ovat perinteisesti olleet vaikeita vastustajia vieraskentällä, mutta suoraviivaistetulla pelityylillä KTP:llä on kuitenkin sanansa sanottavana.

Kimmo Muttilainen