tiistai 26. toukokuuta 2015

Haastattelu: KTP:n päävalmentaja: ”Tämä on ollut meille iso oppiprosessi”

Jalkapalloliigakaudesta on pelattu vajaat yksi kolmasosa. On aika lyödä yhteen se, miten KTP on alkukaudella pärjännyt. KTP:n päävalmentaja Sami Ristilä käy ottelu ottelulta läpi sitä, miten hän näkee sujunueen suojateiltaan.

FC Lahti – KTP 1–1
–Klassinen kauden avausottelu, jossa pelasimme positiivisesti ja rohkeasti, vaikka kenttä olikin heikossa kunnossa. Luotimme koko ajan omaan peliimme ja suunnitelmaamme ja siten tuloksena oli erittäin arvokas piste.

KTP – KuPS 0–1
–Ensimmäisessä kotipelissä oli otteissamme havaittavaissa jännitystä. Tiesimme tarkalleen, miten KuPS pelaa, mutta emme saaneet hyökkäyksen lähtöjä onnistumaan. Otteitamme leimasi myös hermostuneisuus. Teroitimme erikoistilanteiden merkitystä, ja siitä KuPS saikin maalinsa. Olisi ollut mahdollisuus napata pisteitä, mutta tässä ottelussa opimme, miten pisteitä pitää ottaa.

Ilves – KTP 0–0
–Alkukauden otteluita, mutta hyvä ilme tappiollisen ottelun jälkeen. Hienoa oli se, että Jere pystyi torjumaan pilkun ja meillä oli muutamia paikkoja maalintekoon. Tärkeää oli myös se, että jätimme Ilveksen ilman voittoa, sillä he olivat varmasti laskeneet saavansa kotipelistään meiltä täydet pisteet. Lähihistorian valossa Ilves on ollut meille vaikea vastustaja ennen kaikkea heidän kotikentällään.

HJK – KTP 1–0
–Palasimme pelaamaan jälleen omaa peliämme ja uskalsimme olla rohkeita. Jouduimme puolustamaan paljon, mutta teimme senkin rohkeasti. Hyökkäyksiimme emme saaneet tarvittavaa malttia ja sitten vastustaja rokotti lopussa iskiessään vastaan meidän hyökkäyksestään. Tämä on kuitenkin iso oppimisprosessi ja sitä olen terottanut myös pelaajilleni.

KTP – VPS 3–2
–Ottelu oli pelillisesti juuri sitä, mitä haluamme pelata. Kolme tehtyä maalia kertoo, että onnistuimme hyvin maalinteossa. Vaikka VPS tuli tasoihin, oli pelimme kontrollissa koko ajan.

IFK Mariehamn – KTP 2–1
–Meiltä hyvä alku, mutta vastustaja tuli liian nopeasti tasoihin. Saimme oppia siihen, millaista on pelata paineen alla. Loukkaantumiset (McFaul, Mulvany ja Kaivonurmi) sotkivat meidän peliämme ja lopulta IFK ansaitsi voittonsa aggressiivisen prässipelaamisensa kautta.

Inter – KTP 4–1
–Jouduimme tekemään muutoksia avauskokoonpanoon ja emme onnistuneet siinä. Tiesimme, että Inter panostaa otteluiden alkuihin, mutta emme silti olleet hereillä. Se oli meiltä huonoa puolustamista niin yksilö- kuin joukkuetasolla. Toisella puoliajalla vajaalla pelatessamme yritimme vain saada kavennettua tulosta, ja saimmekin kolme maalipaikkaa, josta olisi voinut maalin tehdä.

KTP – SJK 0–0
–Paluu kotikentälle. Kahden tappiollisen ottelun jälkeen kävimme keskusteluita pelaajien kanssa. Olisimme ansainneet sarjakärjestä voiton, sillä SJK:lla ei ollut kuin yksi maalia kohti suuntautunut laukaus. Meidän pelaamisestamme hyökkäyskolmanneksella puuttui rutiini ja terävyys päättää maalipaikat maaleiksi.

KTP – HIFK 1–2
–Teimme ottelussa riittävän määrän töitä, mutta emme päässeet missään vaiheessa peliä meidän hyvälle pelaamisen tasollemme. Lopussa HIFK tuli meitä vahvemmin. Jotain meiltä puuttui ja jotain oli riittävästi. Ehkä ottelussa näkyi se, että toinen tuli koitokseen otteluruuhkassa ja toinen tuoreilla jaloilla. Loukkaantumisten takia tehdyt vaihdot ensimmäisen puoliskon aikana vaikuttivat pelaamiseemme. Vastustajan voittomaali menee väsymyksen piikkiin. Jos ei joukkueella ole voimia, ei silloin kannata kaivaa verta nenästä. Syötimme ottelussa liikaa alaspäin, kun olisi voinut hyökätä kontrolloidusti ylöspäin.

Jaro – KTP 0–2
–Onnistuimme täydellisesti pelisuunnitelmassamme. Tiesimme, ettei Jaro ole vahvimmillaan puolustaessa ja siten saimme luoduksi painetta heidän alueelleen. Meidän hyökkäyspelaamistamme vaikeutti se, että meillä oli kentällä vain kaksi hyökkäysorientoitunutta pelaajaa. Jaro hallitsi palloa, mutta emme menneet missään vaiheessa paniikkiin. Voitto irtosi hieman epätyypillisellä tavalla, mutta uskon, että tämä antaa meille paljon itseluottamusta ja hitsaa meitä yhteen.

Yhteenveto
KTP on pelannut 10 ottelua, joista se on voittanut kaksi, pelannut kolme tasan ja hävinnyt viidesti. Sijoitus liigassa on tällä hetkellä yhdeksäntenä. Voiko päävalmentaja olla tyytyväinen tämänhetkiseen sijoitukseen?

–Pitää kunnioittaa pisteitä. Olen tyytyväinen sijoitukseen ja lopputuloksiin, jos mietitään kuinka paljon meillä on ollut poissaoloja. Muistettava myös, että pelasimme seitsemän ensimmäistä peliämme poissa Arto Tolsa -areenalta. Ei varmasti kukaan uskonut, että saisimme tältä periodilta raavittua näin paljoa pisteitä.

–Ei tämä kuitenkaan tähän jää. Kausi jatkuu jo torstaina FC Lahtea vastaan. Haasteita riittää ja on muistettava, että nyt vastustaja tietää meidät, mutta me myös heidät.

Kimmo Muttilainen