tiistai 17. marraskuuta 2015

Ei selittelyjä, takaisin perusasioihin

"Back to basics" on ohjeistus, minkä valmentajat muistavat kaivaa esille joukkueella mennessä heikosti. KTP-Basketin alkukausi on sujunut ennakko-odotuksiakin heikommin. Kauteen lähdettäessä oli tiedossa, että kotkalaisjoukkueelle saattaisi olla vaikeuksia alkavalla kaudella uudistuneella joukkkueella, mutta ei taatusti kukaan olisi uskonut nykyistä menoa.

KTP on voittanut vain yhden 10 korisliigan ottelustaan. Sen ainoan kerran, kun kotkalaisjoukkue on poistunut parketilta voittajana, tapahtui Helsingissä Seagullsia vastaan. Neljästä kotiottelusta on saldona tappio toisen perään. Täytyy mennä todella pitkälle historian kirjoissa, jotta löytäisi yhtä heikon kauden aloituksen keneltäkään SM-sarjan joukkueelta. Ainakaan itselläni ei vastaavanlaista tule mieleen.

Viimekautiseen verrattuna joukkueen riveissä on mukana enää käytännössä vain kolme samaa pelaajaa. Joonas Lehtoranta, Michael Pounds ja Miki Kuusisto edustavat kotkalaisuutta, mutta samalla myös jatkuvuutta joukkueessa. Täksi kaudeksi joukkue vahvistui maajoukkueessakin pelanneella Samuel Haanpäällä ja uusilla pohjoisamerikkalaisvahvistuksilla, joista entuudestaan tuttuja ovat Kanadan passin omaava Sefton Barrett sekä Devonne Giles. Seurajohto reagoi heikosti sujuneeseen alkukauteen hankkimalla kaksi viikkoa sitten viidennen jenkkivahvistuksen, kun pelintekijän rooliin ostettiin Parrish Brown.

Kymmenen ottelun jälkeen KTP on tehnyt keskimäärin 75 koria ottelua kohden, kun taas vastustaja on rokottanut 87 pisteen keskiarvolla. Iso ero vastustajaan tulee ennen kaikkea kahden pisteen heittojen tarkkuudessa, sillä vastustajalla se on peräti yhdeksän prosenttiyksikköä KTP:tä parempi (54,7 % vs. 45,4 %). Siihen ei ole auttanut lääkkeeksi edes vastustajaa parempi levypallopelaaminen, joka on kotkalaisten eduksi keskiarvoin 41,2 – 37,5. Kaiken lisäksi KTP on menettänyt palloja selvästi vastustajiaansa enemmän, sillä menetykset kirjattu keskiarvoin 17,6 – 13,0.

Parannettavaa lienee lähes jokaisella pelin osa-alueella, mutta nykyisessä korisliigassa pärjääminen edellyttää sitä, että jenkkivahvistuksista jokainen yltää kaksinumeroisiin pistelukuihin. Valitettavasti Lamb Autreyn pistekeskiarvo 8,6 ei tähän yllä. Toivottavaa olisi myös, että kaksinumeroisissa pistekeskiarvoissa olisi myös Haanpää, mutta toistaiseksi pienillä heittomäärillä hän on kerännyt
keskimäärin vain 7,9 pistettä.

Eipä ole helppoa ollut KTP:llä myöskään FIBA Europe Cupissakaan. Kolmessa ottelussa saldona on ollut kolme tappiota. Neljän joukkueen alkulohkossa KTP hävisi aluksi kotisalissa puolalaiselle Radomille 76-97 ja sitten vieraissa makedonialaiselle Kumanovolle 78-88 ja turkkilaiselle Ankaralle 66-108.

KTP:n seuraavaa kotiottelua saadaan odottaa joulukuun puolelle. Kausi jatkuu euroliigassa tänään tiistaina Puolassa paikallista Radomia vastaan. Korisliigassa seuraava koitos on edessä vasta ensi viikon perjantaina 27.11. Lapuan Kobria vastaan.

Ankkurin toimitus