perjantai 2. lokakuuta 2015

Kommentti: Mitä jos...

KTP sai viime vuonna kuin joululahjaksi liigapaikan, kun FC Hongalta evättiin liigalisenssi. Ykkösen voittaja HIFK nousi suoraan ja KTP:n lisäksi täydennysmenettelyn myötä Ilves lunasti paikkansa pääsarjassa melkein kolmea viikkoa kotkalaisia myöhemmin, kun MyPa ei täyttänytkään liigakriteerejä.

Kauteen lähdettäessä oli tiedossa, että KTP tulee häviämään enemmän otteluita kuin voittamaan. Ennakkoarviot joukkueen sijasta vaihtelivat suoran putoajan, karsijan ja ensimmäisen suoran säilyjän väliltä. Kaudesta oli helppo povata vaikeaa, sillä rajalliset resurssit vaikeuttivat joukkueen kokoamista ja luonnollisesti nimekkäiden pelaajien hankkimista.

Liigan taso on näyttänyt vaativuutensa KTP:lle. Joukkueella on ollut suuria vaikeuksia raapia täysiä pistepotteja. Kauden 21 ensimmäisestä ottelustaan KTP voitti vain kolme. Sitten kotkalaisjoukkue sai hyvän vaihteen silmään samaan aikaan, kun HJK-vahti Saku-Pekka Sahlgren kävi pelaamassa neljä ottelua joukkueen riveissä. Näistä otteluista KTP voitti kolme ja pelasi kerran tasan. Tämän jälkeen KTP ajautui kolmen ottelun tappioputkeen ja nyt joukkueella on takana kahden tasapelin putki ennen kolmea sarjakauden päättävää ottelua.

Mitä jos sarjajumbon paikalta eroon haluava KTP putoaisikin ensi kaudeksi takaisin Ykköseen? Se tuskin olisi suurikaan katastrofi itse seuralle, mutta putoamisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Ensinnäkin KTP tuskin saisi houkuteltua kaupungin ulkopuolelta pelaajia joukkueeseen samalla lailla kuin jos se pelaisi liigassa. Toiseksi yhteistyökumppanit tarkastaisivat summia, millä tukevat seuran toimintaa. Kolmanneksi yleisömäärät putoaisivat tuntuvasti – pahimmassa tapauksessa jopa samalle tasolle, mitä ne olivat FC KooTeePeen viimeisimpinä aikoina. Viimeisenä, mutta ei taatusti vähäisimpänä asiana KTP:llä menisi jälleen useampi vuosi mahdolliseen pääsarjatasolle nousuun.

Toisaalta liigasta putoaminen antaisi seuralle aikaa kerätä rivejään ja pakottaisi sen kehittämään uusia toimintatapoja. Ykkönenkään ei ole halpa sarja pelata, joten seurajohto joutuisi miettimään uudestaan keinoja kerätä varoja toiminnan pyörittämiseksi. Mitä jos KTP säilyykin liigassa? Seurajohto onnittelisi itseään hyvin tehdyistä töistä ja luottaisi ensi vuonna samaan kaavaan kuin tänäkin vuonna. 

Vaikka KTP säilyisikin, pitäisi seuran toimintaa uskaltaa rakentaa uudelta pohjalta. Hyvät yleisömäärätkään eivät saa sokaista seurajohtoa, sillä parannettavaa on esimerkiksi siinä, miten markkinoidaan omaa tuotetta eli ottelutapahtumaa niille, jotka eivät säännöllisesti käy otteluissa. Iso miinus tulee esimerkiksi lippujen hinnoittelusta, jos halutaan saada paikan päälle kokonaisia lapsiperheitä. Erilaiset räätälöidyt paketit erilaisille kohderyhmille ovat tätä päivää. 

Tilastot kertovat mielenkiintoisia totuuksia KTP:n peleistä. KTP on johtanut tällä kaudella otteluitaan seitsemän kertaa ensimmäisen puoliajan jälkeen ja voittanut näistä otteluista neljä kertaa, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt vain kerran. Puoliaikatilanne on ollut tasan 15 kertaa. KTP on voittanut näistä vain kaksi. Mikäli vastustaja on johtanut peliä ensimmmäisen 45-minuuttisen jälkeen, on se jokaisena kahdeksana kertana myös vienyt ottelun nimiinsä.

Siinäpä pähkinää purtavaksi, kun sunnuntaina koittaa jälleen uusi mahdollisuus pisteiden nappaamiseen.

Kimmo Muttilainen